mandag den 23. juni 2008

22.06.08 Sweet Bananas, Paradise Lost og Kaffe

Havde lige indstillet mig pa at skulle kede mig hele dagen alene i fredags. Men sa kom Thogo pa uanmeldt besog. Han havde hvidt brod og sweet bananas med. (de har omkring 13 forskellige typer bananer. Ben har forklaret mig om 9 indtil videre, men det er ikke til at finde ud af. Troede det var sweet bananas vi havde i skabet, men det var det sa abentbart ikke...De griner af mig nar jeg ikke kan kende forskel pa dem. Dem vi har i skabet er fyldt med brune pletter, men er ikke modne). Det var rigtig hyggeligt at have besog af Thogo. Fik ikke sagt ordentligt farvel til ham efter campen sidst. Han tog hjem tidligere og fik slem malaria og sa sa jeg ham kun en enkelt gang meget kort. Jeg havde slet ikke regnet med at se ham denne gang, for jeg vidste ikke at han havde sa meget med Ben at gore. Men han er med i YVC og var blandt andet med pa bornehjemmet. Thogo blev et stykke tid og det endte med, at Ben overlod arbejdet til ham og blev hjemme. Sa vi slappede bare af hele dagen. Og han fortalte mig historier fra sin barndom. Det synes jeg er spandende at hore om. Han voksede op pa landet. Hans mor og far havde en kaffeplantage og han har brugt sa meget af sit liv pa at plukke kaffe, at han har svoret, at nar han flytter tilbage til det land han har efter sin far, sa vil han falde alle kaffeplanterne. Han hader kaffe. Han havde sin egen bananpalme, da han var barn. Dens bananer var morkerode. Anede ikke at der fandtes rode bananer. Nar han kunne slippe af sted med det pjakkede han fra skole for at tage med sin mor pa markedet for at salge bananer. Pengene skulle bruges til at lonne kaffeplukkerne. De var 12 born i familien, men han havde et sarligt forhold til sin far. Han har fortalt om hvordan han gik ud til ham i marken efter skole med frokost til ham og bagefter hjalp ham, mens de sludrede. Da faren dode gik familien i oplosning og de tolv born blev spredt for alle vinde og matte klare sig selv derfra.

Nogle gange kommer naboen ind til mig med lille Christian. Sa passer jeg ham indtil hun kommer tilbage. Han er 6 mdr og meget sod. Han har allerede pulsfornemmelse. Fatter det ikke. Han vrikker pa 1 og 3 og vifter med armene pa 8. delene. Men han lytter selvfolgelig ogsa til reggae hele dagen altid.

I dag er det Benjas fodselsdag, hurra hurra hurra.
Vi har fejret dagen med hjemmelavede mandazi og en tur til et sted der hedder Paradise Lost. Det ligger lidt nord for Nairobi og er bare et sted med noget natur. Af en eller anden grund er det bare varmt nar man kommer ud af byen. Jeg havde jo ikke lige tankt pa at det kunne vare sa varmt og fyldt med sol, nar det er overskyet og koldt her. Nu er jeg blevet solskoldet. Vi gik i gennem bushen. Jeg troede at bushen var sadan lidt orkenagtigt med stovede buske. Men det havde jeg sa misforstaet. Den her bush var sadan lidt jungleagtig, bare mindre. Vi sejlede i en robad pa en so pa jagt efter en kingfisher. Ben er helt vildt darlig til at padle. Det kan vist godt betale sig at sejle kajak hvis man vil vare god til at padle.
Kameler fra La Santa ga hjem! Jeg har set en rigtig kamel. Sadan en er edermanme stor. Hjalp!. Den gik bare der og grassede saden lidt hyggeligt for sig selv.
Paradise Lost var fin, men egentlig kunne jeg bedre lide gaturen dertil. Vi gik gennem en kaffeplantage og Ben viste mig hvordan man plukker kaffebonnerne og hvordan man kan se om de er modne.

19.06.08 malaria og undervisning

Ben har malaria. Han tog pa hospitalet igar og blev testet. Sa nu tager han en masse medicin (pillerne har de mest sindssyge farver) og nu har han det bedre. Men jeg ma indromme at jeg naede at blive nervos. Han var taget pa hopitalet, men blev afvist. Han bad mig om at komme tidligt hjem fra skole fordi han havde det sa darligt. Jeg fandt ham halvt bevidstlos, med feber. Hvordan kan hospitalet afvise ham, nar han er sa syg. Nu har han det heldigvis bedre.

Jeg tror jeg ma lave en liste over alle de ting jeg kommer til at odelagge her. Det er sa pinligt. En af de forste dage smed jeg opvaskevandet ud omme bagved og kom til at smide opvaskesvampen med. Og et par dage senere lavede jeg samme nummer med en ske. I morges kom jeg til at smadre hans termokande og rive doren af ud til badevarelset. Igar var jeg lige ved at flense hans sengeforhang. Og sa kom jeg til at knakke hans lommelygte forleden dag.

Na, jeg fik gennemfort mn undervisning om Dk i skolen i gar, men jeg synes ikke ligefrem det var en kampe succes. Forst viste jeg dem landkortet og flaget og fortalte om forskellige ting. Sa skrev jeg ti meget simple satninger, fx The people who live in Denmark are called_____(danes, cows), men det var skrammende sa darlige de var til det. Temmelig mange af dem svarede 'cows.' Men i det mindste fik jeg da brugt lidt af det jeg havde forberedt og bornene synes det var sjovt...og det er jo ogsa vigtigt.

(17/6) Sygdom

I gar aftes var Ben lidt sloj, med snot og trathed. Om morgenen sagde han at han havde det skidt...det plejer han ellers ikke at lade sig marke med. Han sagde at han nok ville vare hjemme for mig den dag. Jeg tankte, at sa matte han virkelig have det skidt. Da jeg kom hjem sov han. Jeg lavede ingefar/hvidlogste til ham. Og sa sov han mere.
Sa matte jeg jo selv lave mad. Er stolt af at det lykkedes mig helt selv at lave mad i hans sindssyge kokken. Kom til at bruge den gryde med hul i. Fyldte vand i og stillede den fra mig mens jeg skar log. (har jeg fortalt for, at kenyanere ikke bruge spakbrat, men bruger deres pegefinger i stedet. Bens hud er helt hard, og han kan skare direkte ned i den. Jeg over mig, men...av.) da jeg var fardig var der vand ud over hele gulvet. Jeg provede at torre op, men der skete ikke rigtig noget. Sa resten af aftenen rendte jeg rundt med vade fodder. Der var heller ikke mere drikkevand. (har fundet ud af at vi ikke drikker vandet fra bronden men fra en pumpe nede ved noget der hedder noget nar kulibuli. Har jeg sagt det for?) Der er langt ned til Kulibuli og jeg er ikke stark nok. Det var altsa noget af en udfordring. Er glad for at Benja havde lart mig alle de forskellige ting inden han blev syg. Fx at tande ildstedet og bare sadan almindelige ting som at skare log uden spakbrat og smide vandet ud det rigtige sted. Vaskevandet skal i toilettet, opvaskevandet skal om bag ved huset og resten skal bare ud af doren. Husk at tjekke om der kommer nogen gaende.

Ben vagnede og var bange. Han var ved at do af malaria sidste ar. Han la i koma pa hospitalet i flere dage, og da han vagnede kunne han ikke hore eller tale. Han har feber nu og fryser og er bange for at det er malariaviruset der er vagnet. Hans far dode af malaria. Men han vagner nar jeg skubber til ham, sa jeg er ikke sa nervos.

Jeg har besluttet at lare ungerne om Dk, Vikinger og Nordisk mytologi ved hjalp af deres 'skriv satninger af fra tavlen'-system. Bare sa min forberedelse ikke gar helt til spilde. Sa nu har jeg lavet en masse satninger til i morgen.

(16.6.08) Morgenbesog, udflugt til Westland og isvaffel-mave

Lordag er rengorings- og vaskedag, sa vi vendte hele huset pa hovedet. Gulvet er af beton. Oven pa ligger en voksdug og oven pa igen et tappe af plastik. Ben vasker tappet pa over- og underside (med et handklade, der engang var hvidt, men nu har farve som den rode afrikanske jord.) Men voksdugen far kun pa oversiden, for den lugter sa darligt pa undersiden, siger han. Vi vaskede toj (Ben gjorde), men det begyndte at regne. Det hanger ud alligevel. Der er ikke andre steder at hange det.

Sondag fik vi besog tidligt om morgenen inden vi var staet op. Det var Alex. Han er 14 og gar i sekundary school pa en kostskole i Ngong. Han er Benjas sponsorbarn. Det koster 2000 sh om maneden. Sporg mig ikke hvordan han skaffer pengene. Han er ogsa sponsor for en pige pa samme alder. Han larte dem at kende da han, som endnu et af utallige projekter, underviste om AIDS pa en skole i Kibera. I ovrigt den skole jeg skulle ha undervist pa. Jeg snakkede med Alex om skolen. Alle bornene havde varet glade for Ben og alle hans fjollede lege. Mange af bornene i Kibera har mistet deres foraldre pga Aids. Alex er en af dem. Nu bor han hos sin onkel i ferierne. Han var kommet til Ben for at fa penge til mad. Pa kostskolen ma de slas for maden. De far ugale med skuma wiki (stiv majsgrod med noget nar spinat) hver dag, men der er ikke nok til alle, sa de ma kampe, eller bruge deres lommepenge pa mad et andet sted fra. Han fortalte, at hvis man forst far fat i noget mad, ma man passe godt pa den.Ellers bliver den hugget. Selv af ens egne venner. Ben siger at det var endnu varre for i tiden. Fatter ikke hvordan de bliver sa gode til at dele, nar de vokser op under de forhold. Men alle jeg kender her deler. Jeg synes konstant Benja giver sine penge til Herbert og andre.Og han laner sine ting ud. Alt fra mobiloplader, til deodorant.
Vi drak te med masser af malk og sukker og sukker og sukker og spiste hvidt brod med tandsmor, som altid nar der kommer gaster. (kan man udvikle sukkersyge i lobet af to maneder?) (desuden putter Benja starke krydderier i teen. Tea Masala. Starkt startk starkt. Meget starkt. Ogsa maden. Det tog mig lige et stykke tid at vende mig til sa stark mad. De ma ha skanet os pa campen dengang). Det var hyggeligt. Vi fulgtes til matatu'en. Alex skulle til onklen og vi skulle pa udflugt til Westland.

Westland er et omrade i Nairobi hvor de rige bor. Der er ordentlige veje med asfalt og store dyre huse. Det er ogsa her presidenten bor, sa man ma ikke fotografere. I hvert fald ikke hvis man vil undga at ryge i fangsel. Jeg synes det er ulakkert, at der er sa stor forskel pa folk. (i supermarkedet horte jeg en lille bitte pige snakke flydende engelsk med sin far. Det er de rige familier, der snakker engelsk og ikke Kiswahili eller deres modersmal. De har rad til ordentlig engelskundervisning. I supermarkedet skulle vi i ovrigt kobe ind til frikadeller, som jeg havde lovet Ben at lave til ham. Men da jeg sagde at vi skulle bruge svinekod, kiggede han bare dumt pa mig. Man spiser ikke svinekod i Kenya, sa det er ikke saden lige til at skaffe. Dunserne er hermed droppet) I Westland er der en stor park, med mange forskellige traer. Her ville vi finde et fredeligt sted at sidde, men det var svart, for der var virkelig mange mennesker. Isar store grupper af folk, der lavede en slags falles udendors gudstjeneste. Det var virkelig en speciel oplevelse at se folk kaste sig rundt i trance og rabe pa gud, eller ligge med ansigtet ned i jorden, eller danse. Vi fandt et sted og sad og laste avisen og sludrede. Men freden varede kun kort, for vi blev 'angrebet' af en bonne-gruppe og matte flygte ind i skoven. Vi fandt et hemmeligt sted hvor Ben kunne ryge. Det ma man ikke i offentligheden i Nairobi. Sa klatrede vi lidt i et tra inden vi gik videre til Central park og Uhuru Park, der ligger tattere pa centrum. Ben var helt ekset med at tage billeder af en eller anden andssvag skulptur, der abentbart er et must-visit for kenyanere.

Vi gik pa jagt efter folk med kroller. Ben pastar, at han ikke har kroller, men straight hair ligesom de fleste kenyanere. Han siger det kun er somalier (tribe) eller folk fra Somailia eller Ethiopien eller Mombasa, der har kroller. Vi fandt nogle stykker og jeg provede at overbevise ham (uden held) om, at det altsa ogsa hedder kroller selv om de er sa sma som hans.

Fra en bakke kiggede vi ud over byen. Store hojhuse. Det ligner ikke kobenhavn, men jeg kan ikke finde ud af hvad forskellen er. Benjas kontor ligger pa 6th etage i en af de hoje hoje bygninger. Den ser flot ud udefra. Af glas. Men inden for lige den et lavn fra fortiden. Doren ind til hans kontor (indtil vi byttede kontor med nabokontoret) var et white board han trak for.

Om aftenen efter jeg var faldet i sovn og Ben sa fjernsyn. (han er helt fortabt i en eller anden skrakkelig serie om en mand, der bliver droppet fordi han har et barn med en anden. Den er meget darlig, med darlige skuespillere og darlig eftersynkronisering fra spansk til engelsk. Men Ben sidder med aben mund og polypper. Han er helt vak og super darlig til at multitaske. Jeg kan tage fat i ham og tale hojt og tydeligt uden at han overhovedet lagger marke til det.) Na...jeg var faldet i sovn, men vagnede pludselig med kraftige mavesmarter og en kampe trang til at komme pa toilettet. Og jeg skulle kaste op. virkelig. Jeg ville bare ud. Hurtigt, hurtigt, hurtigt. B hjalp med doren, der er besv;rlig at lase op, og jeg var lige ved at skide i bukserne. Det gjorde SAA ondt. Jeg naede lige at sige 'skynd dig', sa besvimede jeg. Det er jo i sig selv ikks sa slemt, men jeg faldt og knaldede hovedet ned i armlanet pa sofaen...eller var det bordkanten? Sa nu har jeg et rigtig flot blat marke under ojet, og min kindben gor ondt. Skyndte mig ud, men besvimede igen, sa jeg knaldede ind i naboens hus, der er lavet af blik. Haber ikke jeg vakkede bornene med den kampe larm, jeg lavede. Pa toilettet var jeg ved at besvime igen, men klarede det uden at falde i hullet. Tilbage i sengen faldt jeg hurtigt i sovn, men Benja siger at min mave rumlede lange. Den rumlede ogsa hele den naste dag, men det gjorde heldivis ikke ondt mere. Jeg spiser ikke is igen.

Det er ikke altid det gar lige godt med alle Bens projekter. Sa bliver han trist og drikker kaffe. Og ryger.