fredag den 4. juli 2008

Back to Glory

De to sidste dage har jeg varet pa besog pa Back to Glory Achievers School, der er en dyr privatskole i narheden af Benjamins hus. Jeg ville opleve forskellen pa ’min’ skole og en skole for de riges born. Og den var virkelig betydeligt bedre end S. Pauls. Onsdag havde jeg mat med 5. og 7. klasse, engelsk med 8. og C.R.E (kristendom) med 4. klasse. Undervisningen var meget, meget bedre. Faktisk umiddelbart af rigtig god kvalitet og hojt niveau. (i 7. og 8. matte jeg ligefrem koncentrere mig for at folge med). Det var ikke bare afskrivning fra tavlen, som i min skole, men rigtig agte undervisning og dialog mellem larer og elever. Jeg har ogsa indtrykket af at larerne her er dygtigere end i S. Pauls og pa trods af ’manglende’ afstraffelse var eleverne meget roligere og der var meget bedre arbejdsmoral.
Eleverne moder kl. 8 om morgenen og de aldste har forst fri halv 7. noj hvor var jeg trat da dagen var slut. Det er bare sent. Om eftermiddagen havde 7. og 8. klasse Games og jeg var med in the fields to play. Forst var der atletik og bagefter fodbold og netbold (noget nar basket). Jeg larte en flok at spille rundbold og stikbold og det var super skagt, og de gik meget hojt op i det. De larte mig ogsa jordens mest kedeligt spil (nastefter smorklat). To kaster en tennisbold til hinanden og en flok i midten forsoger ikke at blive ramt. Bliver man ramt ryger man ud. Og sa noget med nogle point jeg ikke fattede.
Den mest tydelige forskel er de ydre forhold. Det var tydeligt at, at bornene her kommer fra bedre stillede familier. Ingen lugtende unger, med hullet toj og snotnaser. Alle med velfriserede kroller og pudsede sko. Mange af dem havde ovenikobet smykker. Ogsa selve skolen var bedre. Stor og flot og ny. Med store lokaler (dog med aben ovre gavl ind til naboklassen, sa der var meget stoj) hvor lyset kan komme ind af vinduerne, store javne tavler og siddepladser til alle. Alle bornene har deres egne boger. Rigtige tekstboger, med billeder og opgaver. Ikke kun kladehafter. De har ogsa penalhuse med passer, pencil, rulers og det hele. Deres toiletter er bedre end hjemme hos Ben, og ogsa bedevarelserne til kosteleverne (hvis sovesal desvarre brandte ned i sidste uge). Og madresser til de mindste klasser at sove til middag pa. (i S Pauls sad de bare ved bordene og sov...gat hvor mange der kunne sove i den larm!?) Skolen har et kokken. Der er frokost til alle hver dag og porrege formiddag og eftermiddag.
Torsdag fulgte jeg 2. klasse hele dagen og det var virkelig spandende. De startede dagen med at gennemga hjemmearbejdet. (ja virkelig...). Det i sig selv er jo kampe anderledes end i S. Pauls, hvor larerne bare rettede kladehafterne og sa ellers bare ’bedre held naste gang’. Her havde eleverne en chance for at forsta deres fejl. Desuden var lektierne anderledes og mere varierede. Ikke bare satningermed manglende ord, men forskellige opgaver som fx. Understreg navneordet eller skrive om til datid. Og der var ingen valgmuligheder. Men de kopierede dog fra tavlen. Maske er det eneste de mangler pa Back to Glory opgave boger, sa de kunne spare noget tid. Og sa en anden kampe stor forskel. Eleverne i 2. klasse var sa gode til engelsk, at det narmest var flydende og i hvert fald ligesa gode som mig, sa jeg kunne fore rigtige samtaler med dem og joke. Jeg snakkede med dem om hvad de laver nar de kommer hjem fra skole. De fortalte om forskellige pligter som vask og opvask og om at se yndlingstegnefilm og livretter og om hvor mange rum deres hjem har. Og det er ikke kun med mig de snakkede engelsk. De snakkede ogsa indbyrdes og nar de havde Kiswahili, kom de nogle gange til at sla over i engelsk. Alle larerne taler ogsa engelsk indbyrdes, sa jeg tror bare det smitter af pa bornene.
Efter gennemgang af hjemmearbejdet havde vi engelsk. Bornene laste fra en tekstbog og dannede forskellige satninger af de nye ord og begreber fra teksten. Vi gjorde det bade falles og i par. (lag lige marke til hvor meget den type undervisning minder om undervisningen i den danske folkeskole). Bagefter talte vi om teksten og loste opgaver individuelt. Kiswahiliundervisningen foregik pa samme made. Efter porrege havde de fransk og de var ogsa her betydeligt bedre end eleverne pa S Pauls.
Alle larerne pa Back to Glory er bedre til at sorge for at eleverne fanger deres pointer. De gar ikke for hurtigt frem og sporger ind til eleverne og giver eksempler. Nar det er nodvendigt oversatter de, sa alle forstar. Sikke en forskel fra S. Pauls.
Om eftermiddagen gik vi ud i skolegarden for at lege og danse. Jeg ville lare dem BankeBankeBof, men lareren kom mig i forkobet med nojagtig samme leg under navnet Dog and Goose. Sa provede jeg med Delfik og Laks (en leg jeg har stor succes med til svomning), men det gik helt i kage fordi de var for mange.
Tilbage i klassen kopierede ungerne lektierne fra tavlen. Og sa var der domt hair salon. Noj, hvor de pillede. Jeg sad og snakkede med lareren og pludselig havde de pillet min fletning op og var igang med tusind forskellige frisurer pa en gang. Pigerne diskuterede langden og farven og blodheden og skalne og viskede til hinanden, at de ville onske de havde mit har. Det kan jeg nu ikke forsta, for det er helt vildt fedtet. Fletningen kan holde uden elastik.
Da 2. klasse var gaet hjem, gik jeg over og havde kemi med 7. Jeg larte lidt om destilation jeg ellers for langst havde glemt. Snakkede med lareren bagefter om at jeg synes undervisningen her er anderledes end i DK. Jeg havade lagt marke til, at lareren serverer alle factsne for eleverne, sa de ikke behover at tanke selv. Fx lavede de ikke selv forsogene (learning by doing), men hun lavede det og fortalte dem alt hvad der skete. Hun var enig med mig i at det var bedre pa den danske made, men havde et problem med at skaffe nok materialer til dem alle og med manglende laboratorium. Eleverne var meget interesserede i dansk skolegang og regering, sa klokken var mange inden jeg kom hjem.

Mandag og tirsdag var jeg sammen med Silas igen. Vi spiste pomfritter og kyllingekras og la ellers bare i parken og sludrede. Det er rart med lidt smalltalk, nar man bor sammen med en mand, der er meget alvorlig altid. Tirsdag forlod jeg parken og den skonne smalltalk tidligt for attage med Ben, Herbert og Thogo til Kiberia for at holde mode med Bens Women Group. Med til modet var Casey fra Australien, der skal arbejde med kvinderne i 2 uger. Fatter ikke helt hvad hendes arbejde handler om, men maske tager jeg med hende pa et tidspunkt for at finde ud af det. Modet var temmelig kedeligt (skulle ha blevet i parken med Silas), men det var godt at mode de kvinder Ben taler sa meget om.

Nu sidder jeg pa kontoret der har faet en hylde og et par plakater. Det pyntede. Vi sad i hundrede ar og ventede pa at komme ind, fordi manden med hovednoglen ikke var kommet. Fatter ikke hvorfor de ikke har hver deres nogle. Bygningen har sikkerhedsvagter og der er i sar en vagt, der har tjekket mig mange gange. Og hver eneste gang sporger hun mig hvad jeg har i min taske, og hver eneste gang svarer jeg at jeg har mit kamera og min blok og min skjorte. Men i dag var det anderledes. I dag sagde hun ’Habari, du har dit kamera, din blok og din skjorte, kom bare ind’. Haha.
Jeg skal ha skrevet en rapport om mit ophold pa S. Pauls, men jeg gider ikke rigtig. (ville hellere have besogt 1. og preunit, men det ma jeg sa gore en anden dag) Vil hellere vente til weekenden hvor jeg skal vare alene hjemme mens Ben ordner forskellige ting. Blandt andet skal han hente Anne fra frankrig i lufthavnen. Hun skal bo hos os, og jeg haber der er plads. Det er allerede meget trangt nu.