onsdag den 11. juni 2008

Imani Childrens Home, Kibera Slum og skolestart...og lidt af hvert

Det er ikke nemt at komme paa internettet her. Har varet pa for, men det virker ikke, sa I ma vabne jer med talmodighed.

Jeg har taget bad i en balge to gange, vasket har en gang, og vasker ansigt og fodder hver dag...sa renligheden er allerede bedre end sidst. selvom forholdene at bade under er varre. Desuden bliver den gronne lort ved med at komme igen hver dag.
Tilgengald har jeg fundet ud af at vandet fra bronden kun er til at vaske sig i. Det vand vi drikker kommer fra en pumpe i noget jeg kalder kulibuli center (kan aldrig huske hvad det hedder, men noget i retning af kulibuli)

Jeg har faaet kontakt til Silas, men har ikke modt ham endnu. nu ma vi se om det lykkes. Han har mistet sin telefon. Det gor det jo ikke ligefrem lettere.

I lordags var vi pa besog pa et bornehjem. Benjas organisation arrangerer forskellige begivenheder og aktiviteter for 'the needy'. Denne gang gik turen til Imani Childrens home. Desv;rre gik turen ikke helt som planlagt. Det der med aftaler dur kenyanere bare obsolut ikke til. Vi havde aftalt (og de har abenbart et eller andet kodeord de bruger nar de renfaktisk mener den tid de siger og ikke 'african time') at vi skulle modes klokken 9 sharp. vi skulle vare 15 personer. Mig Ben og Kamau var ved biffen klokke 9. vi ventede pa Herbert i laaaang tid. Den blev 11 for vi kom af sted. vi skulle vare pa hjemmet klokken 10. Rehab (ja, det hedder hun, det er et Swahili navn.) skulle hente os og folge os det sidste stykke. Hun kom ikke. vi tog en anden Matatu (lille bus) og var fremme kl 12. Ingen af de andre kom. det endte med at vi var 7. Vi blev vist rundt pa hjemmet og blev enige om at det faktisk var et rigtig godt sted for bornene. Personligt ville jeg heller bo der uden mine foraldre en med mine foraldre i Nairobi, som er meget meget slem. Det virkede ikke umiddelbart som om de manglede noget, eller var sarligt 'needy'. Forholdene var rigtig gode taget i betragtning...
Vi blev sat til forskelligt arbejde. Jeg fejede grusstien sammen med Kamau og Herbert og vi folte os rigtig dumme, for man kunne absolut ikke se forskel bagefter. Men personalet var glade. Bagefter legede vi med de mindste born. De var meget sode og vidunderlige. Havde lyst til at stoppe et par stykker i min taske og tage dem med hjem. Isar to af dem var helt...
na, men de lugtede ikke sa godt, sa jeg besluttede mig for at lade vare. De var allesammen meget kontaktsyge og ville meget gerne holdes og kales. Jeg tror ikke de far sa meget personlig kontakt som man kunne onske sig. Til sidst optradte de storre born for os med dans og akrobatik og vi gav dem alle blyanter og balloner inden vi tog hjem.

Sondag tog vi til Kibera (vist nok afrikas 2. storste slum) for at aflevere et brev til Bensons (en kenansk gut jeg modte i dk inden jeg to af sted) foraldre. Da vi narmede os stoppede Benja op...han sagde han kunne fole der var noget going on. Jeg markede efter og kunne ogsa marke det. Det var som om der noget summede mellem folk. Vi skyndte os ind. fandt ved et tilfalde Moren i udkanten (hun var nemlig ikke hjemme). Vi skyndte os i al hast ud igen efter hun fortalte os at to drenge var blevet drabt af nogen fra en rivaliserende stamme.
Pa vej hjem modte vi en gammel mand, som Ben ikke ville hilse pa. Efter at have skandtes med konen i 6 maneder, stak hun af uden bornene. Benja sa bornene fredag. Ingen sa dem lordag. Sondag stak manden af efter at have last doren og sat ild til huset. Ben og de andre naboer sparkede doren ind og fandt bornene drabt. Landsbyens folk fandt manden og slog ham nasten ihjel. De sparkede til hans hoved som til en fodbold og alle stedet. Politiet hentede ham, men han blev losladt efter 2 maneder. Ben og de andre naboer gik sammen om at leje hans hus for at undga at han kunne flytte ind igen.

Benja kan spise ananas med fingrene uden at fa fedtede fingre.
Han spiser normalt kun en gang om dagen. Kan godt forsta han er sa tynd. bare skind og ben og hans kindben star ud af ansigtet pa ham sa det ligner et kranium.
Men sa lange jeg er her far vi god og varieret mad. (bare rolig, mor). Mange forskellige gronsager og bonner og ris (med larver) og kartofler og frugt og chapati (fladbrod) og mandazi.

Der er kommet et lille brandhul i min sovepose. tror det kommer fra en af larverne, der faldt ned da Ben brandte dem.

Det er super duper koldt. Er gaet over til lange bukser, fleecetroje og sokker. Ben siger at ingen her synes det ser dumt ud med sokker i sandalerne...det er da altid noget. jeg tror ogsa jeg ma ha Melas silke-inder-sovepose i brug.

Jeg har faaet store vabler pa fodderne af at ga til og fra skole. mine sandaler er vist ikke sa gode mere. det tager 45 min nar jeg gar sa hurtigt jeg kan. Men pa vej til skole gar jeg ikke sa hurtigt. vil helst ikke komme for tidligt, og eftersom ingen her tager det sa tungt om man kommer for sent, kan jeg ligesa godt benytte mig af det. Jeg ved godt hvor de har det fra. Bornene moder kl 8.15. hvis da altsa ikke kommer for sent. men alle slentrer bare lidt rundt til at starte med, sa de starter forst klokken ca 9.30. De er i skole i sa mange timer. indtil klokken 16, og de nar bare SA lidt. Dette er fx hvad 1. kl nar i lobet af en dag:
En efter en kommer de op og far rettet hjemmeopgaver af lareren. Imens venter de andre. Jeg skrev 10 satninger pa tavlen med et manglende ord i hver. Der er to valgmuligheder til hver. Eleverne skriver af og udfylder. Sa fik de 9 gangestykker, som de skrev af og regnede. En efter en fik rettet opgaverne mens de andre ventede. (der kom mit hoved alligevel pa overarbejde...det der med at gange i hovedet er ikke lige mig...men jeg klarede det). 10 nye satninger og 10 nye gangestykker som blevet skrevet af og gemt til hjemmearbejde. Tak for i dag.
De forstar ikke halvdelen af det de skriver, sa udfyldningerne er rent g;tteri. De satninger de skriver er under et eller andet fag, fx Science (og det har absolut ikke noget med Science at gore...tror maske det svarer lidt til vores 'natur/teknik' bare meget meget ringe). En Sciencesatning kan vare 'our nails should be short and clean'. I faget CRE eller hvad det nu hed (kristendom af en art) ku en satning v;re '.....created all'. Hvis de skriver 'man', skal jeg rette dem. 'no, God created everything.' Det falder mig meget unaturligt. Det er heldigt jeg ikke havde forventet at denne praktik skulle bidrage til at gore mig til en bedre larer. sa var jeg blevet slemt skuffet.
Desvarre svinger jeg ikke super godt med Teacher Stella. Hun raber sa hojt. hendes stemme er pa fuld volumen hele tiden. Det er ikke til at holde ud. Hun far bornene til at grade. Hvis ikke de opforer sig ordentligt, far de en lussing eller bliver nevet i kinden eller hevet i oret. Jeg havde umiddelbart troet at i lande hvor den slags afstraffelse er lovligt, ville bornene vare mere disciplinerede. Men nej, bornene i de klasser jeg har varet i praktik i i dk har faktisk varet bedre. Sa jeg er hermed fuldstandig overbevist om at fysisk afstraffele ikke er metoden. Sa har jeg da lart noget. i det mindste.
Bornene kan godt lide mig. Jeg har det sjovt med dem. De nyder meget at fa lidt friske indputs og en larer der kan finde pa at tegne en tegning ved siden af satningerne. Jeg nyder ogsa dem.
Men fem dage om ugen er meget og jeg er blevet enig med Ben om, at onsdag er my day off.

I dag var vi i Kibera igen. Denne gang med storre succes. Ben og Herbert viste mig hvor alt havde varet brandt ned under 'krigen'. Det var slemt. Og kibera er slem i forvejen. Jeg tror det er det sidste sted pa jorden jeg ville flytte hen. Jeg ved ikke hvordan jeg kan forklare hvordan der er det og jeg kan ikke engang tage billeder der. Der er en lille flod der lober igennem. Pa den ene side holder kikuyo tibe til og pa den anden side luo. Det var dem der bekrigede hinanden efter valget. En af Bens bekendte er kikuyo og derfor lys i huden. Han bor pa luo siden af floden og kunne derfor ikke ga ud af sit hus i over en uge. Det var ham der fulgte os rundt derinde. Ben pejede ud for mig hvor han har boet, og selv om han har boet der, matte vi have vennen til at folge os for ikke at fare vild. Vi skulle besoge vennens mor som havde en lille biks hvor hun salger smykker og torklader. Det hele foregik pa swahili (eller var det kikuyo) sa jeg fattede ikke meget, men Ben og Herbert kobte for rigtig, rigtig mange penge. Jeg ved ikke hvad meningen med det var.

Alle steder hvor jeg kommer raber folk efter mig. Det er mest bornene, men nar jeg er alene raber de voksne ogsa. De unge mand giver mig deres navn og nummer og tilbyder mig agteskab og fortaller mig at jeg er cute.

Nairobi er en meget stressende by. og selvom man kommer lidt uden for er det stadig slemt. Det sted Benja bor er ligesa slemt (faktisk synes jeg det minder lidt om Kibera) og det kan godt foles lidt klastrofobisk fordi der ikke er sa meget plads. Jeg savner Shartukas (der hvor jeg var sidst) fred og ro.

Men jeg oplever en masse spandende og det er godt at opleve andre sider af Kenya end hvad jeg oplevede sidst.

Haber pa en masse mails.