torsdag den 17. juli 2008

Her bor vi

Toilettet
Toilettet her hos Ben er maske et af de varste jeg har oplevet. Det er ca.1 m2 og af ironsheet. Med huller i. Ved ikke helt hvad hullerne skal gore godt for, men eftersom nogle born rabte mzungu en dag jeg var pa toilettet, gar jeg ud fra, at man godt kan se ind gennem hullerne. Der er et som, som skal fungere som las, men det virker ikke. Derfor er det en god ide at lade sin hand stikke ud for at markere at der er optaget hvis man ikke vil forstyres. Af netop denne grund ved folk altid nar det er mig, der er pa toilettet. Gulvet er altid vadt. Om det er tis eller ...noget andet ved jeg ikke. Og der er altid brune klatter rundt omkring. Men det kan jo ligesa godt vare mudder. Husk at smoge buksebenene op, sa det ikke kommer pa. Der er en pal man kan holde i, hvis man er ved at miste balancen. Gad vide hvor mange beskidte fingre, der har stottet sig til den pal. Lad vare med at kigge ned i hulet. Bunden er bogstaveligt talt levende. Forst troede jeg at det var tis, der bare flod lidt rundt, men nej. Det er virkelig for alvor levende og nogen gange kommer det kravlende op ad hullet. Det er forholdsvis ulakkert. Isar, nar man ser en af samme slags i kokkenet bagefter.
Husk ogsa at lukke honsene ud forst.

Badevarelset
...minder meget om toilettet bortset fra hullet. Men der er ogsa huller i vaggende. Doren sidder fast med bildak og smakker rigtig hardt, sa pas pa fingrene. Der er ingen las pa, sa det fungere sadan, at hvis der hanger noget toj hen over doren gar man ikke ind. Og hvis man er den der er der inde, haber man at andre lagger marke til det toj, man har hangt over doren. Der er sten pa gulvet sa vandet kan lobe vak. Og mudder. Sa nar man har vasket sig skal man lige huske at vaske sig igen nar man kommer ind, sa man ikke pladrer gulvet til.

Huset og kokkenet
Gulvet er af cement og vaggende er af sten. Det er ikke tosset. Doren er af blik, eller noget lignende. Man laser den med en hangelas. Taget er ogsa af blik og det larmer meget nar det regner. Og det er utat. Om dagen nar der ikke er el, kan man se alle de sma huller hvor lyset tranger ind. Desvarre ikke nok til at lyse rummet op. Om natten kan man ligge og lytte til the rat (det er i virkeligheden en mus, og der er flere end en. Har selv ligget musestille (haha) en nat og haft dem pa alle sidder og helt tat pa mit hoved), der kommer for at snaske alle krummerne og kravle ned i posen med mel og ris og spaghetti. En dag jeg la i sengen og hvilede mig, sa jeg den kravle langs loftbjalken. Musen er ikke det eneste husdyr vi har. Yes, vi har kakelakker. Rigtig, rigtig, rigtig mange. Til gengald er de sma. Mums. Og de er alle steder, isar i madvarerne.

’Haven’
...er af mudder.

Ingen kommentarer: